Студенти ЛНАМ на виставці «Шедеври світової пластики»

Комплекс Мистецький Арсенал продовжує тішити киян та гостей міста цікавими виставками творів мистецтва. З 6 листопада до 6 грудня триватиме унікальна експозиція із приватного зібрання відомого колекціонера Ігоря Воронова. Найвизначніші скульптори ХХ століття: Огюст Роден, Едгар Дега, Огюст Ренуар, Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Олександр Архипенко, Альберто та Дієго Джакометті, Амедео Модільяні та багато інших. «Шедеври світової пластики» – цим все сказано.

Ігор Воронов вже надавав для експонування частину колекції, але вперше вона представлена майже у повному обсязі, і цей обсяг вражає – близько 150 творів від 18 величних скульпторів. У четвер, 5 листопада, відбулося урочисте відкриття виставки, і любителі мистецтва змогли першими гідно оцінити одну з найбільших колекцій скульптур у Східній Європі. На прес-конференції, що передувала церемонії відкриття, організатори наголосили, що «Шедеври світової пластики» – це багатовекторний проект. Він не лише включає в себе скульптурну колекцію, але й покликаний привернути увагу до проблем утримання «Мистецького Арсеналу». Такий масштабний і складний об’єкт зараз гостро потребує закінчення будівництва, розпочатого ще 10 років тому.

– За культурою – майбутнє. Без неї наша країна – це лише територія, а територію легко загарбати. Це зараз і відбувається. Якщо керівництво країни не займається культурою, то нею починає займатися інша країна, – стверджує генеральний директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна.

Огюст Роден "Поцілунок"  Амедео Модільяні "Голова жінки"

Особливістю виставки стала колекція французького митця Едгара Дега, що є, за словами організаторів, найповнішим у світі зібранням його скульптур. І в цих роботах він не зрадив власному стилю, зобразивши своїх відомих танцівниць. Також широкою та різноманітною представлена колекція робіт Огюста Родена. Тут, серед багатьох його шедеврів, можна насолодитися варіантами найвідоміших скульптур майстра – «Мислитель» і «Поцілунок». До речі, відкриття виставки приурочене ще до однієї події – 175-річчя від дня народження Родена, яке припадає на 12 листопада.

Неможливо оминути скульптуру швейцарця Альберто Джакометті – найдорожчого скульптора у світі. На мистецьких аукціонах його роботи рік за роком б’ють цінові рекорди. У травні за його «Людину, що вказує» заплатили 141 млн доларів, що зробило скульптуру найдорожчою у світі. Поруч – роботи його молодшого брата Дієго Джакометті. Скульптури митця кумедні, зображають не людей, а тварин, хоча за стилем і використаним матеріалом (бронзою) вони схожі на твори Альберта.

Серед закордонних майстрів можна відшукати роботи нашого співвітчизника Олександра Архипенка – основоположника кубізму у скульптурі. У світовій мистецькій спільноті його творчість поціновується не менше, ніж роботи Пікассо або Далі. До того ж, Архипенко був вчителем Альберто Джакометті та Генрі Мура, які тепер є його «сусідами» на експозиції. Роботи Пабло Пікассо та Сальвадора Далі представлені у колекції не широко, але яскраво. Чого тільки варта позолочена пара скульптур, що зображає Адама та Єву авторства Пікассо, а також зменшена копія Венери Мілоської з шухлядками роботи Далі!

Деметр Чипарус "Дівчина з книгою"  Осип Цадкін "Замилування"

Деякі скульптори не є такими відомими пересічному українцю, як вищезгадані майстри, але заслуговують не меншої уваги. Наприклад, румунський скульптор Деметр Чипарус, що творив у стилі ар-деко. Його роботи вирізняються з-поміж інших яскравими кольорами, витонченими лініями і динамічними сюжетами. Життєрадісні скульптури Чипаруса з першого погляду захоплюють відвідувачів виставки.

– Я не розділяю живопис та скульптуру – все це є мистецтвом. І те, що представлено у цій виставці – це світове мистецтво, яке належить усьому людству. Зараз з’явилась можливість показати його тут, особливо тим відвідувачам, що не мають змоги побачити їх за кордоном – підсумував на прес-конференції Ігор Воронов.

Так, не виїжджаючи за межі країни, кияни можуть побачити кращі зразки світової пластики XX століття. І можна сказати напевне, що зустріти усі ці шедеври в одному приміщенні – це унікальна нагода, адже жоден музей світу не експонував таку колекцію. До тепер.

Оригінал статті: http://vechirniykiev.com.ua/news/shedevry-svitovoi-plastyky-pershyy-pohlyad-na-kolektsiyu
/* --------------------------------- SPOILER STARTS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- SPOILER ENDS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- PUT IN POST --------------------------------- Открыть спойлер --------------------------------- PUT IN POST ---------------------------------*/