Студентська науково-теоретична конференція "Іван Мазепа − політик і меценат”

Проведення позанавчальних заходів, які сприяють всебічному розвитку студентства є доброю традицією кафедри гуманітарних наук ЛНАМ. Особливістю цих заходів є їх між предметний характер.

Організатори конференції − доктор історичних наук Пасічник М.С. (викладач кафедри гуманітарних наук) та приват-професор мистецтвознавства Лупій С.П. (викладач кафедри ІТМ), під керівництвом завідувача кафедри гуманітарних наук ЛНАМ доц. Войнаровського А.Ф., котрий виголосив вступне слово, провели у жовтні 2008 року чергову студентську науково-теоретичну конференцію на тему: "Іван Мазепа − політик і меценат”

Урочиста актова зала ЛНАМ, немов би, поринула у вир віків, адже виголошення доповідей відбувалось із залученням ілюстративного матеріалу. Мультимедійним пристроєм, наданим деканом факультету ІТМ Шмагалом Р.Т. вправно оперував Веденський О. Це дало можливість учасникам не просто побачити портрети політичних діячів та пам’ятки культури тієї епохи, а й цілісніше зрозуміти озвучені проблеми.

З-поміж гостей та представників адміністрації ЛНАМ відзначимо звернення до студентів проректора з наукової роботи ЛНАМ − Яціва Р.М., котрий також побажав учасникам успіхів і наполегливості у дослідницькій роботі.

В доповідях учасників переконливо обгрунтовано, що Іван Мазепа − видатний державно-політичний і культурний діяч та меценат України кінця XVII − поч. XVIII ст., справді був надзвичайно цікавою і непересічною постаттю із сильним вольовим характером, таким необхідним керівнику держави. Відзначили студенти і той факт, що історики і мистецтвознавці мають, все ж, не дуже великий простір для проведення досліджень. Адже між 1708 і 1709 роками, коли Петро I дізнався, що Іван Мазепа перейшов до табору шведів, то намагався знищити усі сліди діяльності гетьмана. Існування гіпотез, легенд і міфів, які і досі живі, не тільки в українському фольклорі й у літературі, сприяють тому, що Мазепа є героєм творів багатьох європейських письменників-романтиків, художників, композиторів. Зокрема, про нього згадують Лепкий Б. у трилогії "Мазепа”, "Не вбивай”, "Батурин”, Вольтер М.Ф.А. у біографії Карла XII. Крім того, учасники згадали і веселі епізоди, які траплялись у житті геніального гетьмана України, чим пожвавили увагу присутніх.

Студенти акцентували на актуальності проведення аналогічних конференцій, оскільки вони дають можливість не лише висловлювати власну думку, а й проводити диспути з неоднозначних політичних та біографічних питань.

В цілому, конференція викликала неабияку цікавість у студентів ЛНАМ, про що свідчила висока активність, як учасників, так і слухачів.
/* --------------------------------- SPOILER STARTS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- SPOILER ENDS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- PUT IN POST --------------------------------- Открыть спойлер --------------------------------- PUT IN POST ---------------------------------*/