Виставка творів Олекси Новаківського до 75 роковин смерті митця у залах Львівської галерії мистецтв

4 грудня 2010 р. у залах Львівської галерії мистецтв під патронатом директора Львівської галерії мистецтв, Героя України Бориса Возницького за підтримки голови Львівської ОДА Василя Горбаля відкривається виставка творів видатного українського художника Олекси Новаківського, де будуть представлені маловідомі твори митця з приватних колекцій.

Олекса Новаківський (1872-1935) видатний художник, який своєю творчістю поєднав усю Україну і сусідню Польщу. Народився на Вінничині (село Ободівка) 14 березня 1872 р. Малярства учився в Одесі, згодом у Кракові, де академію красних мистецтв закінчив із золотою медаллю, а значний час творчого життя прожив у Львові. Навчаючись у Кракові у провідних польських художників він міг познайомитись з мистецькими процесами західної Європи, здобутками пленерного (імпресіоністичного) малярства, а його ідейне та художнє становлення відбувалось у середовищі української інтелігенції, що зосереджувалась у Кракові.

Підсумком стала перша персональна виставка у Кракові 1911 р. (понад 100 творів), яку відвідав митрополит А. Шептицький і запросив О.Новаківського до Львова, де з 1913 р. продовжилася творча й викладацька праця художника. Митрополит глибоко відчув могутній творчий потенціал й високу ідейно-патріотичну скерованість художника, його значення для тодішнього Львова, в художньому середовищі якого не було подібного за масштабом охоплення сучасних ідей та за потенціалом їх творчого розкриття. О.Новаківський піднімав героїчні сторінки України: з часів Київської Русі, героїв Карпат до сучасників. У всій творчості митця проявлялась ідея суверенної України. Свої громадянські й естетичні позиції він висловив у ряді картин і тяжко переживав крах сподівань.

О.Новаківський при підтримці митрополита Андрея Шептицького розпочав і провадив мистецьку школу, в якій навчалась талановита молодь - це дало можливість виховати наступне покоління українських митців, що рівнозначно подвигові, який, ще на жаль, мало оцінений нашими сучасниками. Йому завдячують чимало художників своїм становленням у малярстві:
С.Гординський, М.Мороз, Г.Смольський, Я.Лукавецький, Р.Чорній, О.Плешкан, Е.Козак. У Львові на повну силу розкрились унікальні грані творчого генія О.Новаківського, який своїм мистецтвом запалив, викликав могутню лавину почуттів, думок, які мали б сьогодні активізувати суспільство відродженими національними цінностями.

Виставку презентуватимуть:
Борис Возницький 
Герой України, директор ЛГМ, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка
Ольга та Оксана Новаківські
онуки Олекси Новаківського,
Володимир Овсійчук
мистецтвознавець, професор ЛНАМ, автор монографії,
Дмитро Горбачов
мистецтвознавець, експерт українського мистецтва міжнародного рівня,
Тарас Лозинський – колекціонер, директор інституту колекціонерства при НТШ,
Богдан Козак
вистава „Розмахом могутніх крил”, народний артист України,
Ігор Пилатюк
музичний супровід, ректор ЛНМА ім. М.В.Лисенка.
Медіа-партнери: телеканал ZIK, ТРК „Люкс”, телеканал ЛТБ

Прес-конференція 4 грудня 2010 р. о 14.00
Відкриття 4 грудня 2010 р. о 15.00
Презентація каталога виставки 15 січня 2011 р. о 15.00
Організатор Іванна Новаківська, тел.: (067) 729-01-86
ivanna_novakivska@ukr.net
Львівська галерея мистецтв, м.Львів, вул. Стефаника, 3, тел.: (032) 261-46-47
/* --------------------------------- SPOILER STARTS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- SPOILER ENDS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- PUT IN POST --------------------------------- Открыть спойлер --------------------------------- PUT IN POST ---------------------------------*/