Презентація книг “Павло Ковжун: Творча спадщина художника” та “Любомир Роман Кузьма”

На сайті розміщена інформація щодо презентації книг "Павло Ковжун: Творча спадщина художника” (упорядники – начальник науково-дослідного сектору ЛНАМ Іван Мельник та проректор з наукової роботи ЛНАМ Роман Яців) і "Любомир Роман Кузьма” (Роман Яців). Розпочав і вів презентацію директор Іван Салюк.

У будинку Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури 12 жовтня 2010 року відбулась презентація книг "Павло Ковжун: Творча спадщина художника” (упорядники – начальник науково-дослідного сектору ЛНАМ Іван Мельник та проректор з наукової роботи ЛНАМ Роман Яців) і "Любомир Роман Кузьма” (Роман Яців). Розпочав і вів презентацію директор Іван Салюк.

Гортаючи сторінки нових видань, ще з свіжим запахом фарби, потрапляємо у атмосферу повоєнного мистецтва постнарбутівської плеяди. Науковим редактором книги про Кузьму є старійшина українського мистецтвознавства, професор, член-кореспондент Національної академії мистецтв України − Володимир Овсійчук.

"Павло Ковжун у Львові та Любомир Роман Кузьма за кордоном фанатично та енциклопедично збирали дані про мистецькі події свого часу. Мені імпонують лаконічні визначення сучасників про творчу діяльність Павла Ковжуна: "Ковжун – це барва" (у дизайні книги), "Ковжун – це романтизм" (бо сила романтизму дає сильний імпульс для творчості) тому продовжу цей ряд: "Ковжун – шляхетність, як у мистецтві графіки, дизайні книги, так і в його теоретичних нотатках". Культура і мистецтво будь-якого періоду мають право на самовизначення і не мають права загубитися” − підкреслив у своєму виступі доктор мистецтвознавства, декан факультету історії і теорії ЛНАМ, заступник голови Спілки критиків і мистецтвознавців міста Львова Ростислав Шмагало.

Ці імена, хоч і не ключові, та презентативно перекидають місток до європейської культури. Нам з Іваном Мельником хотілось задокументувати старання цих графіків та мистецтвознавців. Зрештою, митців об’єднав Львів, що став місцем їх постійного спочинку на Личакові − сказав, зокрема, Роман Яців гідно представляючи видання та висловив подяку дружині мера Львова − мистецтвознавецю Катерині Кіт-Садовій, котра займалась доповненням довідок до каталожної частини видання про Павла Ковжуна.

Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький погодився із Іваном Гречко (відомим вченим, колекціонером), що держава має підтримувати такі проекти чи преміями чи іншими відзнаками. Калейдоскоп виступів продовжив рецензент праці про Павла Ковжуна Володимир Жишкевич, котрий віддав належне роботі упорядників та назвав дизайн Федора Лукавого квітесенцією його творчості.

Відомий письменник, поет та громадський діяч Роман Лубківський зізнався, що не може збагнути, як це Роману Яціву вдається у плинному світі визначити істинного сучасного митця, адже це лише у минулому творчість митців вже оцінена: "Слухаючи його виступи ловлю себе на тому, що відомі речі постають в новому світлі. Це стосується і минулого і сучасного. Роман Яців − втілення інтелігентності, високого смаку, витонченого розуміння нашого мистецтва. А сьогоднішнє обговорення назву тріумфом ЛНАМ, тріумфом Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, вцілому, тріумфом українського мистецтва ”.

Подарунком авторам-упорядникам прекрасної книги про вишивку від доктора мистецтвознавства, професора Інституту народознавства Національної академії наук України Раїси Захарчук-Чугай і словами: "Вірте в Бога та любіть книгу як сонце!” завершилась урочиста частина презентації і гості продовжили обговорення видань у теплій неофіційній обстановці.

Get Adobe Flash player
/* --------------------------------- SPOILER STARTS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- SPOILER ENDS HERE ---------------------------------*/ /* --------------------------------- PUT IN POST --------------------------------- Открыть спойлер --------------------------------- PUT IN POST ---------------------------------*/